רנה לפידות | נוכחות ביומטרי
15072
rtl,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15072,page-child,parent-pageid-14889,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
 

נוכחות ביומטרי

 האם רשאי מעסיק לכפות על עובדיו רישום נוכחות באמצעות שעון ביומטרי?

/ עו"ד מיכל גורן ממשרד לפידות עורכי דין

האם לצורך מימוש  זכותו של מעסיק לפקח על נוכחות עובדיו 'כל האמצעים כשרים'? מדובר בסוגיה מורכבת אשר טרם הוסדרה בחוק, או בפסיקת בתי המשפט. מצד אחד, למעסיק נתונה הפררוגטיבה לנהל את עסקו על הצד הטוב והמועיל ביותר לפי הבנתו ושיפוטו ומצד שני, טביעת אצבע מהווה מידע אישי ורגיש לגבי זיהויו של האדם ולפיכך, כפייה על העובדים שיטת החתמה מסוג זה עלולה לפגוע בפרטיות העובד ולגרום לתחושת אי נוחות וחדירה מוגזמת לפרטיותו.

חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981 (להלן- "החוק") קובע בסעיף 1 "לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו", וסעיף 2(1) לחוק קובע כי המונח פרטיות כולל "בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת". עם זאת, ניתן לטעון כי הזכות לפרטיות, ככל זכות אחרת בשיטתנו המשפטית אינה זכות מוחלטת, ועל כן היא עשויה לסגת בפני זכויות אחרות במקרים מסוימים. ונשאל- האם זכותו של העובד לפרטיות גוברת על זכותו של המעביד להתחקות אחר נוכחותו, וזאת במצב דברים בו נתונה למעביד אפשרות לעקוב אחר נוכחותו של העובד באמצעים אחרים אשר יש בהם פגיעה פחותה בפרטיות העובד?
במסגרת השיקולים לצורך מענה על השאלה כאמור, יש להתחשב גם ביתרונו ובכוחו המובנה של המעביד על עובדו ואת יכולתו לכפות על העובד מדיניות ולעצבה כרצונו, לעיתים אף מבלי שהעובד יהיה מודע לכך שהדרישה, כשלעצמה, פוגעת בזכותו לפרטיות.
מבדיקה של המצב המשפטי בעולם, עולה כי הדעות בנושא זה נחלקות, ישנן מדינות בהן החוק אוסר על שימוש במאגרים ביומטריים בעבודה וישנן מדינות בהן דרישתו של מעסיק להעמיד שעון נוכחות ביומטרי במקום העבודה היא מותרת, בהתקיים תנאים מסוימים.
בנסיבות אלו, מוצע כי במידה ומחליט המעסיק להנהיג שיטת נוכחות ביומטרית, מוטב שיעשה זאת בתיאום מראש ובהסכמת עובדיו, יבטיח בכתב לעובדים כי הגישה למידע הרגיש תיעשה אך ורק על ידי מורשים ואך ורק לצורך המטרה המסוימת של פיקוח על נוכחותם בעבודה ואף יבטיח כי המידע מאובטח ולא נעשה בו שימוש לרעה.
יודגש, כי הפרקטיקה בתחום דיני העבודה, אחד התחומים בהם עוסק משרדנו, הינה מורכבת ודינאמית, על כן רצוי להיוועץ עם מומחה בתחום בכל עניין משפטי, לרבות הגשת תביעה או התגוננות מפניה.

עורכת דין שירן מורלי עובדת ברנה לפידות משרד עורכי דין
המשרד מתמחה בין השאר בתחום עורך דין לדיני עבודה, בתוח גיני העבודה המשרד עורכי הדין עוסק בתחומים רבים – דיני עבודה בהירון, דיני עבודה התפטרות, דיני עבודה פיטורין, זכויות העובד ע"פ בית דין לדיני עבודה, הטרדה מינית במקום העבודה, התנכלות במקום העבודה, יחסי עובד מעביד במקום העבודה, שיחת שימוע לפני פיטורין ועוד. המשרד מייצג מעסיקים, גופים ועובדים בתחום דיני העבודה.
למשרד עוכי דין לפידות יש ניסיון עשיר בנושאים הללו, ניתן לפנות אלינו בתיבת הצור קשר או לטלפון לקביעת פגישת ייעוץ.

אנו מחזיקים במהדורה דיגיטלית לצפיה נוחה של תכני האתר, ממש כמו בחוברת.