רנה לפידות | הליך משמעתי תקין
15107
rtl,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15107,page-child,parent-pageid-14889,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
 

הליך משמעתי תקין

הליך משמעתי תקין מול עובד  במקום העבודה – ע"פ דיני עבודה

בכל מקום עבודה חייב להיות תקנון מסודר בכל תחום המשמעת כדי שכל עובד יוכל לדעת בברור מה הכללים וההתנהגות המצופה במקום לעבודה.
התקנון צריך להיות גם ברור לגבי אילו התנהגויות לא מקובלות כלל וצריך להימנע מהם ומה קורה במקרה שהעובד עובר על הכללים האלה מבחינה משמעתית.

כל מצב של אי בהירות בנושא עלול לגרום למצב של אי הבנה ולחיכוכים מיותרים בים העובד למעסיק.
במידה והעובד עובר עברות משמעת, המעסיק רשאי לנקוט במספר אמצעים על מנת לטפל בכך.
המעסיק יכול להתריע על כך, לנזוף, להשעות, לפטר את העובד ואף לשלול את פיצויי הפיטורין וזכויות נוספות במקרים קיצוניים.
במידה ולא מתבצע הליך תקין יש לעובד עילה לתביעה בבית דין לדיני עבודה.
על המעסיק לקחת בחשבון שהעובד תמיד יכול להגיש נגדו תביעה בבית דין לדיני עבודה ולכן ההליך המשמעתי חייב להיות ע"פ החוק וכל מקרה של עברת משמעת חייב להיות מתועד ומוכח למקרה שהעובד יתבע בבית משפט.
במידה והמעביד החליט לפטר את העובד עליו לערוך פגישת שימוע מסודרת לפני שהוא מפטר את העובד ובטרם ביצוע השימוע צריך למסור לעובד הודעה מוקדמת לגבי השימוע מאחר ולעובד יש את הזכות להתכונן לשימוע ולהגן על עצמו ואף לנסות למנוע את פיטוריו.
שיחת השימוע אמורה להיות אמיתית עם הזדמנות הוגנת לאפשר לעובד להגן על עצמו ולא הליך שנעשה רק כדי שיעשה, במידה וגם כאן העובד חש שלא קיבל הזדמנות להגנה במידה ויוכל להוכיח זאת הוא ראשי לפנו לבית דין לעבודה להגיש תביעה בנושא.
כאמור בשיחת השימוע המעביד אמור להיות פתוח לשמוע את דעתו של העובד לפני שהוא מחליט סופית לפטר אותו והוא לא אמור לבצע את השימוע רק מאחר והוא מחויב ע"פ חוק.
ישנם מיקרים שבהם אין חובה לבצע שיחת שימוע, כמו לדוגמא אם לא מדובר במקרה של פיטורים אלא במקרה של חוזה לתקופה קצובה המסתיימת ובמקרה כזה לא מדובר בהליך של פיטורין אלא של סיום ההעסקה שהיה מעוגן בחוזה עבודה עוד מלפני ההעסקה ולכן במקרה כזה אין לעובד עילה לתביעה בבית הדין לעבודה.
לעומת זאת גם אם נראה שהעובד עבר עברה חמורה כמו גניבה עדיין יש לעובד את הזכות לנסות להוכיח את חפותו ולכן במקרה כזה יש חובת שימוע.
חשוב לדעת שמבחינה חוקית ע"פ דיני עבודה אי עריכת הליך משמעתי מסודר לעובד לפני שמפטרים אותו ובמידה וההליך המשמעתי המסודר לא מתקיים, יוכל העובד לטעון שמדובר ב "פיטורין שלא כדין" ולתבוע פיצויי כספי בגין כך.
המלצה למעסיקים – גם כאשר אתם מעוניינים לפטר עובד מומלץ מאוד לוודא שאתם מכירים את החוק על בוריו על מנת להמנע מתביעות מיותרות.

רנה לפידות עורכת דין לדיני עבודה,מייצגת בבית דין לדיני עבודה מעסיקים ועובדים, מתמחה בכל מגוון התחומים לדיני עבודה – דיני עבודה בהריון, זכויות העובד, זכויות המעסיק, התנכלות והטרדה מינית במקום העבודה, אי תשלום הוצאות כחוק כמו החזרי נסיעות, ימי הבראה, חופשת לידה, ימי חופש ימי מחלה, פנסיה ועוד.

אנו מחזיקים במהדורה דיגיטלית לצפיה נוחה של תכני האתר, ממש כמו בחוברת.